tisdag, september 02, 2008

Polis och indiska Vouge

Jag har precis lyssnat på "Sommar i P1" med Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm. Som väntat var det ett mycket bra program! Hon är verkligen en idol för mig, så inspirerande, klok och nyanserad. En polis som ser den komplexa verkligheten och arbetar i många dimensioner samtidigt, uppfattar jag det som. Jag tycker dessutom att hon inspirerar som kvinnlig hög chef. En dröm-mentor den dag då man själv klättrar på karriärstegen...!

Götblad talade lite om självmord bland unga i Sverige, den vanligaste dödsorsaken hos unga människor och pojkar är kraftigt överrepresenterade. Bland annat undrade hon varför det talas så lite om problemet i Sverige. Hon nämnde också att hon själv suttit i ett antal telefonsamtal med psykiatriska mottagningar när molokna poliser inte lyckats få en akut självmordsbenägen person inlagt på psyket:

"...ibland stoppade redan i dörren med motiveringen att vederbörande luktar alkohol. Tänk om vi skulle bemöta en misstänkt hjärtinfarkt på samma sätt." ~Carin Götblad~

Väldigt tänkbara ord, tycker jag! Det är ett moment 22 att psykvården inte vill ta in missbrukare, samtidigt som missbruket ofta är självmedicinering av den psykiska ohälsan. Dessa människor hamnar verkligen mellan stolarna i Sverige idag. Det går att lyssna på Götblads sommarprat på www.sr.se fram till den 11 september.

***

Tidningen Resumé skriver idag på den här adressen http://www.resume.se/nyheter/2008/09/02/hard-kritik-mot-vouge-repo/ om hur Vouge India fått stor kritik för att de använt fattiga indier som modeller i ett modereportage i tidningen, där de bär plagg från lyxmärken. Bland annat har man fotograferat en familj på en moped där kvinnan bär slitna vanliga kläder och en Hermés-väska för 10 000 USD. Jag håller helt med kritikerna om att det är osmakligt och förvånas över försvaret från chefredaktören:

"...att mode inte längre enbart är för de rika."

Jaså? Så de fattiga människorna i reportaget kan köpa produkterna de gör reklam för, eller? Hur menar hon nu? Likaså säger hon följande:

"Kom ihåg att man inte kan ta det för seriöst med mode. Vi försöker inte göra några politiska ställningstagande eller rädda världen."

Det är inte vad svenska modemänniskor brukar anföra, här heter det istället att mode är viktigt och inte alls bara ytligt eller en förströelse. Men människor tycker ju olika, förstås.

Nu är det sovdags. God natt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte heller att man måste ta mode allvarligt. Men varför väljer man då fattiga människor som modeller? Det väcker ju politiska tankar hos läsaren/betraktaren. Det irriterar mig är att många icke-politiskt intresserade/engagerade/kunniga ser "politik" som begränsat till partipolitik vilket bedrivs i gamla dammiga parlamentskammare. Jag menar snarare att alla idéer och diskussioner om hur samhället är och borde vara organiserat i grunden är politiska. Och då är reflektionen över hur det skulle se ut om en fattig indisk kvinna bar en Hermèsväska i högsta grad politisk.

Anonym sa...

...om man inte ser den bilden som politisk måste man ju vara en cynisk kolonialist som roas av att klä ut fattiga människor i tokiga kläder. Hemska tanke.