onsdag, mars 18, 2009

Att sköta företaget borde liksom ingå i uppdraget...

Bild från realtid.se

Den senaste tidens debatt kring bonusar och vd-löner är intressant. Idag läste jag på DI:s debattsida ett intressant inlägg av Sven-Olof Collin, professor i redovisning och företagsstyrning vid Högskolan i Halmstad. Egentligen säger rubriken allt: "Skippa bonus - att sköta bolaget ingår i uppdraget". Jag tycker det är helt rätt. Personer i ledande befattningar på den sortens företag som är aktuella i den här debatten har ju väl tillgagna löner redan från början. Vad ligger till grund för dem? Jo, förhoppningsvis att de ska göra sitt allra yttersta för att sköta bolaget. Ska de sedan dessutom ha en fet bonus för att de genomför sitt jobb? Nej, jag tycker inte det. Dessutom uppmärksammar Collin en uppenbar logisk brist i tanken med bonussystemen: i goda tider när företagen går bra - det vill säga ofta i allmänna högkonjunkturer - belönas cheferna med feta bonusar. I sämre tider däremot, när det verkligen krävs en stor arbetsinsats för att få företaget att klara sig, då hålls bonusar inne av opinionsskäl. Kanske borde det vara tvärtom?

Vidare gör Collin en intressant jämförelse mellan barn och höga bonus-chefer: barn försöker ofta förhandla med sina föräldrar när de ombeds hjälpa till hemma: "vad får jag om jag diskar?", varpå föräldrarna försöker få barnet att förstå att vissa saker ingår i den "fasta lönen", veckopengen. Collin menar att bonus-cheferna ligger på samma moraliska nivå som ett barn när de kräver extra betalt, bonus, för att förvalta bolagets tillgångar väl, trots att det borde anses ingå i de plikter som vd-kontraktet innebär.

Slutligen berättar Collin om hur amerikanska bilindustrins företrädare tog var sitt företagsjetplan till Washinton för att tigga pengar till företagen nyligen. När jag hör såndant blir jag rent ut sagt så djävla förbannad. Det är så otroligt genomskinligt - man avstår från saker och visar för opinionen att man minsann drar sitt strå till stacken i dåliga tider, och sen när presskonferensen är över sätter man sig i företagets jet och flyger till Vita huset för att tigga om skattebetalarnas pengar. Det är så förbannat djävla lågt beteende att jag har lust att köra upp deras miljonlöner och -bonusar...någonstans.

Vill du läsa den intressanta debattartikeln hittar du den här:

Ett annat intressant inlägg i samma debatt kan du hitta på den här http://www.persvarld.se/ länken, under rubriken "SEB:s problem: kunderna har hjärna".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lyssna in Lantz i P1 från de senaste dagarna, 16 och 17 mars. Kul! De har startat nåt som heter "Wallenberghjälpen": "Den senaste tidens debatt kring direktörsbonusar har tydligt visat åtminstone en sak: Det finns en subkultur i svenska styrelserum som odlar en verklighetsbild som är totalt avskärmad från de flesta av oss. Två av de tydligaste representanterna för detta utanförskap är kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg ... Det är därför dags att ställa frågan: - Hur ska vi få in Wallenbergarna i den samhälleliga gemenskapen? En av de vi tar hjälp av är Alec Carlberg, grundare av arbetskooperativet Basta, med lång erfarenhet av att återföra missbrukare och kriminella till samhällsgemenskapen."

Anonym sa...

Och här kommer länken: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=2822&nyheter=1